What does COLREGs Rule 38 say?
It exempts certain vessels from some of the Regulations' requirements for lights and sound signal appliances. To qualify, a vessel (or class of vessels) must comply with the International Regulations for Preventing Collisions at Sea, 1960, and her keel must have been laid — or she must have been 'at a corresponding stage of construction' — before these Regulations entered into force.
Paragraphs (a) to (h) then say what she is exempted from, and for how long.
What kinds of exemption are there?
Two kinds. Some were time-limited: four years from entry into force for the light ranges in Rule 22 and the colour specification of lights in Annex I section 7; nine years for certain repositioning of masthead lights (including, on vessels of 150 metres or more, that required by Annex I section 3(a)) and of sidelights, and for the sound signal appliance requirements of Annex III.
The others are permanent, and all concern where lights are placed: repositioning that results from converting from Imperial to metric units and rounding off figures; repositioning masthead lights on vessels of less than 150 metres under Annex I section 3(a); and repositioning all-round lights under Annex I section 9(b).
What do the Annex I sections it cites deal with?
Annex I sets out the positioning and technical details of lights and shapes. The sections Rule 38 cites are section 2 (vertical positioning and spacing of lights), section 3 (horizontal positioning and spacing), section 7 (colour specification of lights) and section 9 (horizontal sectors — 9(b) concerns all-round lights not being obscured by masts or structures). Annex III gives the technical details of sound signal appliances, and Rule 22 the minimum ranges at which lights must be visible.