When may you depart from the COLREGs?
Only when a departure is 'necessary to avoid immediate danger', having had due regard to the dangers of navigation and collision and to any special circumstances, including the limitations of the vessels involved. All three parts carry weight: there must be special circumstances or dangers, the departure must be necessary, and the danger must be immediate.
It is not a general licence to do what seems better, or to set a rule aside because it is inconvenient. As we read it, if complying with the rules would keep you safe, there is no departure to make.
What are 'special circumstances'?
The rule names one kind — 'the limitations of the vessels involved' — and otherwise leaves it open. In practice, two situations come up most:
Several vessels at once — for example, where you are give-way to one vessel and stand-on to another. Rule 16 asks you to take early and substantial action for the first, while Rule 17(a)(i) asks you to keep your course and speed for the second, and both cannot be obeyed to the letter. Look first for an action that keeps clear of both, often a substantial reduction of speed (Rule 8(e)). Where every action the rules call for would lead into immediate danger with one of the vessels, that is a special circumstance under 2(b).
The limits of a vessel or of the water. Rule 14(a) requires two power-driven vessels meeting head-on to each alter course to starboard. If shoal water close on your starboard side, together with your own draught, means a full alteration to starboard would put you aground, 2(b) requires you to have regard to that danger. The departure is to alter less to starboard, or not at all, and to slow down or stop (Rule 8(e)). It is not to alter to port: if she alters to starboard as Rule 14 requires, a port alteration turns you into her. Make your manoeuvre clear early with the sound signals of Rule 34.
Can the stand-on vessel use Rule 2(b) to alter early?
Not as a matter of choice. Rule 17 already says what the stand-on vessel may and must do: keep her course and speed (17(a)(i)); she may act by her manoeuvre alone as soon as it becomes apparent that the give-way vessel is 'not taking appropriate action' (17(a)(ii)); and she must act when collision cannot be avoided by the give-way vessel alone (17(b)).
As we read it, a stand-on vessel acting under Rule 17, or any vessel slowing down under Rule 8(e), needs no departure — the rules already provide for it. Rule 2(b) is for the case where complying with a rule would itself lead into immediate danger — and a departure is still judged under 2(a), so it must be a seamanlike one.