BridgedeckBridgedeck

Rule 25 — Sailing vessels and vessels under oars

Rule 25: sailing vessels and vessels under oars.

Sidelights and a sternlight — and no masthead light. Rule 25 is short, but every paragraph has a trap for a sailing yacht: the combined lantern, the optional red over green, what a dinghy or a rowing boat must have ready, and the cone, apex down, when the engine is driving her as well as the sails.

Checked against the sources listed below on 29 October 2026. Bridgedeck is independent and not affiliated with the MCA.

The rule

What does COLREGs Rule 25 say?

Rule 25(a): a sailing vessel underway shows sidelights and a sternlight. Rule 25(b): under 20 metres, those lights may be combined in one lantern at or near the top of the mast. Rule 25(c): any sailing vessel underway may also show red over green at or near the top of the mast, but not with the combined lantern. Rule 25(d): what a small sailing vessel and a vessel under oars must do. Rule 25(e): the cone for a vessel under sail and machinery together.

Which parts of Rule 25 are compulsory?

The rule's own words decide it. 'Shall': the sidelights and sternlight in 25(a); in 25(d), the lights 'if practicable' for a small sailing vessel, and otherwise the torch or lantern ready at hand, for her and for a vessel under oars that does not show the sailing lights; and the cone in 25(e). 'May': the combined lantern in 25(b), the red over green in 25(c), and the sailing lights for a vessel under oars in 25(d)(ii).

Does a sailing vessel show a masthead light?

No. Rule 25(a) prescribes only sidelights and a sternlight. A masthead light is one of the lights of a power-driven vessel underway (Rule 23(a)). As we read it, a sailing yacht showing her masthead light is telling other vessels she is power-driven — so it belongs on only when the engine is in use.

When is a yacht a 'sailing vessel'?

Rule 3(c): she is one only while under sail with no propelling machinery in use. A sailing yacht with her engine in use — motoring or motor-sailing — is a power-driven vessel and shows the Rule 23 lights, not the Rule 25 ones. Rule 25 also covers only a sailing vessel underway; at anchor she shows the Rule 30 lights or shape for a vessel at anchor.

Lanterns and optional lights

What is the combined lantern (tricolour) in Rule 25(b)?

Under 20 metres, a sailing vessel may carry her sidelights and sternlight in a single lantern near the top of the mast — usually called a tricolour. It is optional: separate sidelights and a sternlight are always allowed.

It is a sailing vessel's light. Under engine she is power-driven and shows Rule 23 lights instead. Don't confuse it with the lantern in Rule 21(b), which lets any vessel under 20 metres combine her two sidelights — but not the sternlight — in one lantern on the centreline. As we read 25(b), the tricolour replaces the separate lights rather than being shown with them.

What does red over green mean?

Rule 25(c): a sailing vessel underway may add two all-round lights near the top of the mast, red above green. It applies at any length, and it is optional.

One restriction: these lights 'shall not be exhibited in conjunction with the combined lantern'. Red over green goes with sidelights and a sternlight shown under 25(a) — a Rule 21(b) combined sidelight lantern included — never with the tricolour.

Small boats, oars and motor-sailing

What lights does a sailing dinghy or a small sailing boat need?

Rule 25(d)(i): under 7 metres, a sailing vessel shows her sailing lights if she practicably can. If not, she must keep a white torch or lantern 'ready at hand' and show it 'in sufficient time to prevent collision'.

In practice, ready at hand means within reach, working and checked before dark — not in a locker below.

What lights does a rowing boat or a tender under oars need?

Rule 25(d)(ii): a vessel under oars may show the sailing vessel's lights. If she does not, the same requirement applies: an electric torch or lighted lantern showing a white light, ready at hand and shown in sufficient time to prevent collision. A tender under an outboard is not under oars: she is propelled by machinery, so she is a power-driven vessel (Rule 3(b)) and falls under Rule 23.

What shape does a yacht show when motor-sailing?

Rule 25(e): under sail and engine together she shows a cone forward, point down ('apex downwards'). It is a shape, so it is shown by day (Rule 20(d)); at night she shows the Rule 23 lights of a power-driven vessel. Rule 25(e) has no length exception, though Annex I, section 6(c), lets a vessel of less than 20 metres use smaller shapes.

Apex down for motor-sailing. Don't confuse it with the cone apex upwards that a fishing vessel shows towards outlying gear (Rule 26(c)(ii)).

What do the sailing lights tell other vessels?

Which rules apply to her. Under Rule 18, a power-driven vessel underway keeps out of the way of a sailing vessel, and a sailing vessel underway keeps out of the way of a vessel not under command, one restricted in her ability to manoeuvre, and one engaged in fishing — 'Except where Rules 9, 10 and 13 otherwise require'. Rule 12 governs two sailing vessels approaching one another so as to involve risk of collision. In restricted visibility a sailing vessel sounds one prolonged blast followed by two short (Rule 35(c)); motor-sailing, she gives the power-driven signal of Rule 35(a) or (b).

In the oral

How might Rule 25 come up in an MCA oral?

It may come up as a lights picture or as a question about your own yacht. Examples of the kind of question to be ready for:

“At night you see an all-round red light above an all-round green light, and a green sidelight lower down. What is she, and which side of her are you seeing?”

“Can you use the tricolour when you're motoring or motor-sailing?”

“You're motor-sailing in daylight. What do you show?”

“Can you show red over green with a tricolour?”

“What must a 5-metre sailing dinghy have at night?”

Where do candidates go wrong on Rule 25?

The common slips: leaving the tricolour on under engine; showing red over green with the tricolour; putting the motor-sailing cone apex up, or forgetting it because the sails are drawing; showing a masthead light under sail alone; treating the tricolour as compulsory under 20 metres; and forgetting the 7-metre limit on the torch provision for a sailing vessel.

Sources

The notices change. Always check the current version on GOV.UK before you apply or book.

Related

The bridge between
your sea time and your ticket.

Study and Logbook are both live on the App Store. Open either to get started.

Explore StudyExplore Logbook